Vloertegels Leggen

Vloertegels leggen is een klus die veel mensen zelf willen doen om te besparen op de kosten van een professionele tegelzetter. Het is echter wel belangrijk om te weten wat je doet, omdat een slecht gelegde vloertegel snel kan leiden tot lekkages en andere problemen. Fouten achteraf corigeren kan soms duurder uitpakken dan de uiteindelijke kosten van de tegelzetter. Daarom is het van groot belang dat u weet waar u aan begint. Er zijn veel valkuilen waarmee rekening mee moet worden gehouden.

Voordat je begint met het leggen van vloertegels, is het belangrijk om de vloer goed voor te bereiden. Dit betekent dat je de vloer eerst moet reinigen en ontvetten, en vervolgens moet nivelleren met behulp van een zelfnivellerende vloerschuim of een vlaklaagmortel. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je begint met het leggen van de vloertegels.

Vervolgens kun je de vloertegels gaan leggen. Dit doe je door eerst een lijntje te trekken langs de muur waar je wilt beginnen, zodat je een rechte lijn hebt om te volgen. Gebruik vervolgens een tegellijm om de tegels op de vloer te plakken, en plaats ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan om te voorkomen dat er tegelschilfers ontstaan. Gebruik een rubberen hamer om de tegels op hun plaats te slaan, en let op dat je altijd met de zijkant van de hamer slaat om te voorkomen dat de tegels breken.

Na het leggen van de tegels moet je de voegen tussen de tegels vullen met voegmortel. Gebruik hiervoor een voegkrabber of een speciale voegmiddelenspuit, en zorg ervoor dat je de voegen volledig vult zonder dat er luchtbellen of holtes ontstaan. Laat de voegmortel vervolgens drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking, en verwijder eventuele overtollige voegmortel met behulp van een vochtige doek.

In samenvatting: vloertegels zelf leggen is een klus die veel mensen zelf willen doen om te besparen op de kosten van een professionele tegelzetter. Het is belangrijk om de vloer goed voor te bereiden voordat je begint met het leggen van de tegels, en om de tegels zo dicht mogelijk tegen elkaar aan te plakken zodat er geen tegelschilfers ontstaan. Na het leggen van de tegels moet je de voegen vullen met voegmortel, en laat deze vervolgens drogen voordat je de vloer afwerkt.